poza articol introductiv blog size

De cand erai mic ai auzit ca e necesar sa zambesti, sa te bucuri de viata asa cum este ea, ca in ciuda greutatilor trebuie sa tinem capul sus. De fapt, la TV, pe rafturile din librarii si in versurile melodiilor regasesti aceleasi indemnuri: zambeste, fii pozitiv, bucura-te de viata! De ce? Poate te-ai saturat sa auzi aceleasi lucruri iar si iar, insa te-ai intrebat oare de unde provin aceste sfaturi cliseice si care este de fapt rolul emotiilor pozitive? Noi credem ca este realmente important sa reflectezi asupra acestei intrebari inainte de a te dedica orbeste unui stil de viata, chiar daca acesta este dezirabil din punct de vedere social.

Noi, echipa IACBC, vom incerca sa aprofundam acest subiect oferindu-ti totodata sfaturi simple si practice pe care le poti aplica pentru a cultiva emotiile pozitive.

Este lesne de inteles de unde au pornit aceste credinte, avand in vedere ca emotiile pozitive sunt in general asociate cu aspecte favorabile ale existentei noastre. Pe scurt, iata cateva dintre acestea:

Relatiile tale cu ceilalti vor fi mai frumoase!

Nu doar vorbele din popor, ci si studiile din cadrul psihologiei demonstreaza ca oamenii bine dispusi, fericiti au relatii sociale mai calitative si mai durabile, acest lucru datorandu-se nevoii noastre de a ne afla in preajma acelora care ne cresc propria stare de spirit, pe principiul “esti suma celor 5 oameni cu care iti petreci timpul”. Nu degeaba se spune ca fericirea e contagioasa! Chiar si in cadrul pietei muncii, unele cercetari arata ca oamenii care experimenteaza des emotii pozitive tind sa aiba relatii mai bune cu superiorii, cu colegii si mai mult succes in cariera!

Emotiile pozitive ne ajuta sa facem fata problemelor!

Oricat de mult ne-am dori insa, este imposibil sa avem parte doar de acestea, fara a ne intalni cu situatii care ne provoaca frica, suparare sau ingrijoarare. Abilitatea noastra de a fi rezilienti, adica de a face fata problemelor, este facilitata de emotiile pozitive, acestea contracarand efectele negative ale “micilor ticalosii ale vietii”.

Poate ca toate aceste clisee te-au facut sa vezi emotiile pozitive ca un scut fals, iluzoriu impotriva partilor mai intunecate ale zilelor tale. Exista o distinctie intre optimismul naiv, cunoscut ca “efectul Pollyanna”, caracterizat prin concentrarea doar pe informatiile placute si nerecunoasterea severitatii problemelor, acesti indivizi nepercepand raul in realitatea sa absoluta. Prin comparatie, oamenii rezilienti cunosc consecintele negative, nu sunt naivi sau indiferenti, experimenteaza emotii negative ca frustrarea sau anxietatea, insa pe langa acestea sunt capabili sa simta si emotii pozitive care ii ajuta sa faca mai bine fata problemelor.

Emotiile pozitive te fac mai sanatos!

Nu in ultimul rand, este un lucru bine stiut, iar literatura nu inceteaza in a confirma credinta conform careia emotiile pozitive imbunatatesc considerabil sanatatea. Stresul zilnic poate creste riscul pentru boli cardiovasculare, cancer, ulcer si multe alte tulburari somatice si psihice, insa prin cultivarea emotiilor potrivite, aceste efecte nefaste pot fi combatute.

Urmeaza ca in decursul articolelor urmatoare sa descoperim impreuna si alte beneficii!

Despre ce emotii pozitive vorbim totusi?

Inainte de a va convinge, e necesar sa va prezentam cateva dintre aceste emotii pozitive:

    • Amuzament – Atunci cand tu si cel mai bun prieten nu va puteti opri rasul, desi va aflati intr-o sala de clasa/cursuri/sedinte si vi se atrage atentia de cateva ori. Cu cat e mai interzis, cu atat e mai amuzant.
    • Recunostinta – Se spune ca atunci cand viata iti ofera lamai, trebuie sa faci limonada. Atunci cand insa ni se ofera miere si lapte, uitam de multe ori sa fim recunoscatori. Recunostinta e o emotie complexa care ne poate creste semnificativ satisfactia vietii, daca reusim sa apreciem lucrurile din viata noastra.
    • Speranta – Da, ea moare ultima. Speranta e cea care a dat continuitate vietii evreilor ce au trecut prin lagare de concentrare si cea care alimenteaza motivatia noastra de a merge inainte, chiar si atunci cand totul pare a fi impotriva.
    • Bucuria – Atunci cand iei o nota buna la licenta, te afli la concertul trupei preferate, iti revezi sufletul pereche dupa mult timp. Exemplele sunt nenumarate, insa se simte mai bine decat se defineste.
    • Dragostea – Unii considera aceasta emotie ca fiind cea care da sens existentei noastre. Dragostea se poate manifesta atat fata de oameni (parinti, copii, iubit/a), cat si fata de slujba, ziua de maine sau viata.

Corpul are nevoie de somn, iar cei care dorm bine “pe datorie”, adica doar la sfarsit de saptamana sunt vizibil afectati din punct de vedere al sanatatii. Similar, creierul nostru are nevoie de emotii pozitive. Nu doar in concediu, ci constant.

Dalai Lama spunea ca fericirea este o alegere. Tu ce alegi?