poza art 2 august 1000 px

De ce avem nevoie de emotii pozitive? Care este rolul lor?

Emotiile pozitive ne ajuta nu doar sa ne simtim bine. Rolul acestora este mult mai important decat credem. De exemplu, acestea pot sa contribuie la succesele noastre viitoare intr-o multitudine de domenii, inclusiv o performanta mai buna la munca, creativitate, satisfactie maritala ridicata, relatii sociale mai trainice si un nivel ridicat al sanatatii fizice.

In acest articol ne vom concentra pe 3 motive pentru care este bine sa traim emotii pozitive:

  • Devenim deschisi la experiente noi

Emotiile pozitive ne largesc repertoriul de actiune si perspectiva si ne fac mai deschisi la experiente noi si diversificate. De exemplu, atunci cand avem o stare de spirit buna, simtim nevoia sa iesim cu prietenii, sa mergem pe munte, sa dansam.

De asemenea, Barbara Fredrickson, unul dintre cei mai renumiti experti in domeniul emotiilor pozitive, sustinand diverse prelegeri despre importanta emotiilor pozitive, obisnuieste sa supuna ascultatorii unui mic experiment. Initial le proiecteaza un video neutru, un screen-saver abstract de tipul celor pentru windows, iar apoi unul in care o persoana rade cu pofta. In fiecare situatie, aceasta i-a rugat sa se gandeasca la ce le inspira video-ul sa faca. S-a dovedit ca cele mai multe raspunsuri au fost induse de video-ul amuzant, iar acestea au fost destul de variate: sa ma intalnesc cu prietenii, sa imi planific o excursie si altele de acest fel. In schimb, in cazul video-ului neutru, raspunsurile nu numai ca nu exprimau o actiune dinamica, dar nu erau nici variate, ca de exemplu sa dorm, sau chiar nimic.

  • Construim mai multe resurse personale de lunga durata

Cu cat beneficiem de mai multe momente de explorare, cu atat ne construim mai multe resurse personale de lunga durata, inclusiv abilitati sociale, psihologice, intelectuale. In momentul in care intreprindem diverse actiuni, ca de exemplu intalnirile cu prietenii, legatura dintre noi si acestia se solidifica, abilitatile noastre sociale se imbunatatesc, iar pe viitor, putem folosi relatia de prietenie ca un sprijin in fata momentelor negative, iar abilitatile dobandite pot fi valorificate in situatii noi, cu alte persoane.

  • Ne revenim intr-un timp mai scurt in urma evenimentelor negative

Resursele personale dobandite in urma momentelor de explorare converg in abilitatea de a-ti reveni mai repede dupa un eveniment negativ, abilitatea de a te adapta in cazul unor circumstante dificile, numita rezilienta. In momentul in care trecem prin experiente pozitive, ne dam seama cate lucruri bune ni se pot intampla si decidem sa nu mai lasam sa ne scape altele. Astfel, in momentele de cumpana, rezilienta dobandita intra in actiune prin intermediul refocalizarii pozitive – abilitatea de a ne indrepta atentia spre elementele pozitive ale unei situatii dificile.

Dar CUM mai exact ne ajuta emotiile pozitive ?

Expertul Barbara Fredrickson explica rolul emotiilor in crearea unor asa zise spirale. Cele ascendente sunt create de emotii pozitive si sunt cele de crestere si prosperitate. De exemplu, practicarea comportamentului de ajutorare nu doar deriva din emotii pozitive, dar le si produce – cei care ajuta se simt mandri de faptele lor, ceea ce le produce un sentiment placut, iar cei care primesc ajutor se simt recunoscatori, ceea ce produce, de asemenea, emotie pozitiva.
Cele descendente sunt create de emotii negative. De exemplu, atunci cand ne simtim nervosi, aceasta stare de nervozitate ne face sa simtim frustrare si sa percepem evenimentele in termeni negativi.

De retinut!
DE CE E BINE SA NE SIMTIM BINE?

Pentru ca emotiile pozitive ne ajuta:

  • Sa devenim deschisi la experiente noi.
  • Sa construim mai multe resurse personale de lunga durata.
  • Sa ne revenim intr-un timp mai scurt in urma evenimentelor negative.

Emotiile au un efect „contagios”, mai exact fiecare emotie tinde sa isi pastreze aceeasi calitate ca cea care ii urmeaza (nu poti fi nervos, iar in secunda urmatoare sa zambesti ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic).