man-and-girl-love-1366x768

Iubirea este o emotie de baza in viata noastra, iar iubirea fata de partener, respectiv o relatie afectiva pozitiva este considerata una dintre cele mai importante surse de fericire si longevitate.

Insa de-a lungul timpului, specialistii in domeniu au dat diverse verdicte in legatura cu durata iubirii intr-un cuplu, fie doi, fie trei ani. Si atunci oare, cum exista cupluri care declara ca se iubesc ca in tinerete, chiar si dupa 40 de ani de casnicie? Exista o formula prin care flacara iubirii este tinuta in viata? Gary Chapman, consilier in relatii de cuplu, considera ca fiecare persoana comunica intr-un anumit limbaj al iubirii, iar unul dintre secretele longevitatii relatiei de cuplu este disponibilitatea unuia de a intelege, invata si comunica in limbajul celuilalt.

In primii ani de relatie, dupa casnicie, cuplul este inca sub efectul asa numitei „indragostiri” – o iubire obsesiva. Dupa un timp, aceasta dispare, facand loc „iubirii adevarate”, naturala, nu obsesiva, cea care se bazeaza pe ratiune si emotie si necesita efortul si disciplina ambilor membrii ai cuplului pentru a supravietui.

Dupa multi ani de consiliere de cuplu, Chapman a ajuns la concluzia ca exista cinci limbaje ale iubirii, fiecare cu diverse dialecte:

1. Cuvintele de incurajare

O modalitate de exprimare a iubirii este utilizarea cuvintelor de incurajare, a complimentelor. Trebuie sa tinem insa cont ca acestea nu trebuie utilizate pentru a obtine un anumit beneficiu, ci pentru a imbunatati starea de spirit a persoanei iubite.

De exemplu, o simpla incurajare ca „Stiu ca poti sa faci asta, am increderere in tine!” este de mare ajutor intr-un moment de cumpana. Totodata, un compliment sincer, ca „Iti sta foarte bine imbracata cu rochia asta” poate aduce o mare bucurie fiintei iubite.

Sunt detalii minore, dar fac diferenta in relatia de cuplu, mai ales daca limbajul principal al iubirii unuia dintre cei doi sunt cuvintele de incurajare.

2. Timpul petrecut alaturi de cel drag

Sa-ti petreci timpul alaturi de persoana draga nu inseamna sa stai in aceeasi incapere, foarte aproape de ea, ci presupune sa va acordati intreaga atentie unul celuilalt si sa lucrati impreuna pentru un scop comun.

Una dintre cele mai comune metode este conversatia, insa o conversatie de calitate trece de simpla ascultare a cuvintelor persoanei iubite. Aceasta implica o ascultare suportiva, activa, impartasirea experientelor, gandurilor si sentimentelor, neintrerupt, cat si intelegerea a ceea ce persoana de langa tine iti transmite. In timpul acestui tip de conversatie, cuplul trebuie sa mentina contactul vizual, sa se focalizeze doar pe ceea ce spune celalalt, sa observe limbajul corporal cu mare atentie si sa nu intrerupa conversatia.

Un alt dialect al acestui limbaj estre reprezentat de activitatile de calitate, in timpul carora atentia cade pe a face o anumita activitate impreuna, ca de exemplu pescuitul, o excursie pe munte, vizionarea unui film, asamblarea unui puzzle.

3. Cadourile

Anumitor persoane le place sa primeasca mici cadouri din partea persoanei iubite, simbol al iubirii, al faptului ca se afla adesea in gandul ei. Acestea au valoare emotionala pentru persoana care le primeste. De obicei, persoanele al caror limbaj al iubirii este reprezentat de primirea micilor atentii, valoarea materiala a acestora nu este primordiala, ci efortul depus in procurarea cadoului si sentimentele investite in oferirea lui.

De exemplu, acum ceva timp, pe vremea cand tehnologia nu ocupa un loc atat de important in viata noastra, cel mai frumos cadou era reprezentat de un buchet de flori sau o felicitare parfumata, plina de cuvinte de dragoste pentru persoana iubita. Acum, chiar daca s-au mai schimbat putin vremurile, oamenii apreciaza o multime de tipuri de atentii, de la ciocolata preferata, la o cina romantica pana la un bilet de vacanta in locatia preferata.

4. Micile servicii

Tuturor ne place ca, din cand in cand, persoana iubita sa ne preia din atributiile casnice, cum ar fi spalatul vaselor, cumparaturile sau schimbatul unui bec. Aceste activitati necesita timp, efort si energie, dar si disponibilitatea si placerea de a-i face celuilalt o bucurie. Iar rasplata pentru munca depusa vine prin bucuria exprimata de celalalt la vederea surprizei.

5. Contactul fizic

Este stiut de mult timp faptul ca atingerea reprezinta o metoda de a comunica iubirea, fie un sarut, o atingere pe umar sau o imbratisare. Pentru un cuplu, atingerea are o puternica incarcatura emotionala, fiind un indice al iubirii. Dupa o zi obositoare la serviciu, un masaj linistitor este una dintre cele mai placute metode de a-ti arata iubirea pentru persoana draga, iar o imbratisare calduroasa intr-un moment de cumpana este tot ce asteapta celalalt.

Intr-un cuplu, de cele mai multe ori, cei doi nu au acelasi limbaj al iubirii. Fiecare are un limbaj dominant, iar datoria celuilalt este sa fie atent si sa il descopere, ca mai apoi sa vorbeasca in limbajul preferat de celalalt. In momentul in care decidem sa ne exprimam in limbajul iubirii dorit de partener, cream o atmosfera emotionala favorabila in cadrul careia toate conflictele se solutioneaza si se dezvolta o legatura trainica intre cei doi.

Tu stii care dintre cele cinci limbaje ale iubirii este dominant pentru tine? Dar pentru partenerul tau?