Ai simtit vreodata ca modul in care te comporti intr-o relatie este diferit de modul in care se comporta partenerul tau?
Stiai ca exista mai multe tipuri de atasament pe care oamenii le pot avea?
Dar mai intai, ce este atasamentul?
Atasamentul intr-o relatie se refera in special la nevoile pe care noi le avem si pe care dorim ca partenerul sa le indeplineasca, precum si modul in care noi reactionam in cazul in care aceste nevoi nu ne sunt indeplinite.
Tipul de atasament se formeaza in perioada copilariei timpurii. In functie de tipul relatiilor pe care copilul le are cu figura de atasament (persoana care il ingrijeste – de cele mai multe ori, mama), acesta isi formeaza
un tip de atasament. Tipul de atasament format in anii copilariei este stabil in timp, putand fi modificat de experientele noastre intr-o oarecare masura.
Principalele stiluri de atasament sunt: securizant, anxios si evitativ (evitant).
Atasament securizant – cald si echilibrat
Persoanele care au atasament de tip securizant sunt persoane cu o imagine de sine pozitiva. Acestea tind sa aiba relatii mai lungi si mai fericite. Ele se asteapta ca partenerii lor sa fie iubitori si responsivi si nu le este teama ca nu vor mai fi iubiti. De asemenea, aceste persoane se simt confortabil in intimitate si sa se apropie de partener, avand incredere in acesta. Aceste persoane vor avea o toleranta mai mare in situatiile ambigue si nu vor cere explicatii detaliate, exagerate cu privire la modul in care partenerul si-a petrecut timpul in care au fost separati.
Atasament anxios – preocupare constanta fata de raspunsul celuilalt la sentimente
Persoanele care au atasament anxios simt mereu teama de a nu fi abandonate. Sunt nesigure pe relatie, doresc mereu aprobare din partea partenerului si atentie continua si apeleaza de multe ori la comportamente de protest (a-l face pe celalalt gelos, comportamente ostile) sau de “agatare” (urmarirea persoanei, controlarea telefonului). De asemenea, aceste persoane sunt cele care sufera mult dupa despartiri.
Aceste comportamente si implicit stilul de atasament devin mai vizibile mai ales in situatii critice.
Atasament evitativ (evitant) – echivaleaza intimitatea cu pierderea autonomiei
Acest tip de atasament este caracteristic persoanelor carora le este frica sa devina dependenti, sa isi piarda independenta. Desi isi doresc relatii, inconstient ii tin pe ceilalti la distanta si se departeaza atunci cand simt nevoia celuilalt de apropiere.
Creeaza reguli stricte in ceea ce priveste spatiul si timpul lor liber si se simt „sufocati” cand acestea le sunt incalcate. De cele mai multe ori, aceste persoane sunt mereu in cautarea partenerului ideal, sau idealizeaza o fosta iubire.
Dar exista combinatii bune sau rele intre tipurile de atasament?
Deoarece diferite tipuri de atasament au diferite nevoi si cerinte, exista combinatii bune si rele intre tipurile de atasament.
Combinatia dintre o persoana cu un stil de atasament anxios si o persoana cu un stil de atasament evitativ (evitant) este una catastrofala.
Aceste doua stiluri se atrag foarte mult deoarece la inceput fiecare din ei primeste ceea ce isi doreste. Cel evitativ (evitant) va trimite semnale ambigue, iar cel anxios va fi insistent pe o perioada lunga. Astfel, fiecare crede ca a gasit persoana care sa ii satisfaca nevoile, insa acest lucru este pe termen scurt. Relatiile anxios-evitant sunt relatii cu multe despartiri si impacari, relatii cu certuri aprinse si din ce in ce mai dese.
Combinatiile intre stilul securizant si celelalte stiluri sunt combinatii bune, deoarece acest stil de atasament functioneaza ca un tampon pentru persoanele cu stil de atasament evitativ (evitant) sau anxios.
Important de retinut este faptul ca trebuie sa ne identificam propriul stil de atasament, precum si al partenerului si sa analizam anumite comportamente din cuplu prin prisma nevoilor fiecaruia conform stilului de atasament. Unele comportamente trebuie intelese si respectate (ca de exemplu, daca partenerul tau este anxios, va trebui sa ii oferi mai multe asigurari, cu calm, fara a fi nervos sau a-l rani); alte comportamente trebuie identificate si tinute sub control (daca esti o persoana cu stil de atasament anxios si devii gelos, incearca sa nu te manifesti si sa controlezi aceasta gelozie intelegand ca ai o tendinta de a vedea lucrurile intr-un mod mai exagerat; sau daca stii ca esti o persoana cu stil de atasament evitativ (evitant) si simti ca partenerul te sufoca, analizeaza situatia inainte de a te manifesta).
In concluzie, tipul de atasament este fundamentul unei relatii, el ne spune ce avem nevoie de la un partener si ce ii putem oferi noi acestuia. De aceea este folositor sa ne cunoastem stilul si sa trecem experientele noastre si prin filtrul de informații inainte de a ne manifesta comportamental. Totodata, la fel de important este si faptul ca nu toate problemele din cuplu se pot rezuma la aspectele stilului de atasament.
Leave a Reply