Acum ceva timp vorbeam despre importanta emotiilor pozitive in viata de zi cu zi.
Oare iti mai aduci aminte?
Ei bine, in articolul de fata vom sublinia importanta pozitivismului in cresterea si educarea copiilor, domeniu cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de parenting pozitiv. Disciplina pozitiva, un alt nume dat domeniului, reprezinta modul pozitiv in care parintii isi ghideaza copiii prin viata, fara a apela la pedepse. Printre credintele de baza ale domeniului se regaseste faptul ca orice copil are dreptul de a fi tratat cu respect, fara a fi amenintat cu violenta si incurajat cat mai mult.
Cum?
Schimbarea modului de gandire este probabil primul pas in a deveni un „parinte pozitiv”. Este poate cea mai grea parte, avand in vedere faptul ca este necesar sa intelegem ca disciplina nu presupune pedepse, ci educatie. Aceasta educatie se face in diverse moduri:
Modelarea comportamentului
Copiii imita foarte mult comportamentul adultilor din jurul lor, in special al parintilor. Ce ar trebui tu, ca parinte, sa intelegi? Ca puterea exemplului este foarte importanta. Invata-ti copilul sa fie respectuos spunand multumesc sau salutand vecinii. Invata-l sa fie receptiv la nevoile celorlalti, ajutand-o pe bunica sa spele merele pentru prajitura sau ajutandu-l pe bunic in gradina.
Jocul
Jocul este o activitate vitala pentru copii, fiind modalitatea cea mai buna cu ajutorul careia atat cei mici, cat si cei mari, pot invata o multime de lucruri. De exemplu, il poti invata pe copilul tau cum sunt aranjate tacamurile si cum sa se comporte la masa prin intermediul unui joc: imprimi o bucata de material cu pozitia farfuriilor, a tacamurilor si a paharelor si dupa ce ii explici ce obiect corespunde fiecarui contur de pe material, il provoci la un concurs tip puzzle; initial cu ajutorul sablonului, apoi fara el. Incearca sa il si rasplatesti cu incurajari de fiecare data cand are un rezultat bun. In acele momente, copilul nu doar invata lucruri noi, dar si interactioneaza cu cei din jur si, interactiunea sociala este un alt mod prin care acesta invata.
Empatia
O parte importanta a procesului de parenting pozitiv este empatia. Copilul trebuie sa inteleaga ca toate sentimentele lui sunt acceptate, insa nu si toate comportamentele. Datoria noastra ca parinte este sa il facem sa inteleaga faptul ca este ok sa simti atat bucurie, cat si furie, dar important este modul in care ne exprimam acea traire. Observarea si discutarea trairilor altor copii, prin simpla asistare la jocul altor prieteni il poate ajuta mult pe micutul tau.
Beneficii
Printre beneficiile parenting-ului pozitiv se regasesc:
- Dezvoltarea atasamentului securizant intre parinte si copil, mai exact faptul ca cel din urma intelege si stie ca parintele il iubeste neconditionat si isi poate manifesta si regla singur propriile emotii
- Dezvoltarea rezilientei copilului, capacitatea sa de a-si reveni mai rapid in urma unui eveniment stresant
- Impactul pozitiv asupra dezvoltarii creierului copilului
De retinut!
Fii mereu prezent pentru copilul tau, indiferent de varsta.
Petrece timp cu copilul tau, departe de tehnologie.
Ajuta-l pe copil sa-si dezvolte inteligenta emotionala.
Gaseste metode optimiste de a explica lucrurile copilului tau.
Este ok sa gresesti, nimeni nu se naste invatat.
Pastreaza o relatie pozitiva cu cei din jurul tau.
Leave a Reply