holiday-weight-gain-torrance

Mediul in care traim ne trimite o serie de mesaje despre cum ar trebui sa ne petrecem timpul de sarbatori, ce ar trebui sa facem de sarbatori, cu cine ar trebui sa petrecem sarbatorile si cum ar trebui sa ne simtim. Sarbatorile sunt prezentate ca fiind o perioada de pace si recunostinta, plina de bucurie si dragoste, o perioada a timpului petrecut cu cei dragi.

Adevarul e ca nu intotdeauna aceasta perioada este chiar asa.

De fapt, rutina noastra zilnica este „data peste cap” in aceasta perioada. Este posibil ca somnul sa nu mai fie de minim 8 ore pe noapte si este posibil sa nu reusim sa ne mentinem programul regulat de exercitii fizice, iar acest lucru poate duce la discomfort si stres in aceasta perioada.

In plus, perioada sarbatorilor este una caracterizata de mese copioase. Spre deosebire de perioadele curente din an, acum cumparam mai multa mancare decat de obicei. In aceasta perioada este documentat faptul ca oamenii cumpara si consuma alimente cu continut caloric mai mare decat in perioadele obisnuite din timpul anului. Studiul lui Pope et. Al (2014) arata ca indivizii sunt „prinsi in capcana indulgentei asupra propriei persoane” in perioada sarbatorilor si cumpara mancare ghidandu-se mai mult dupa traditie si mai putin dupa principii de nutritie corecte.

Ca urmare apare tendinta de supracumparare (atat din punct de vedere al aportului de calorii, cat si din punctul de vedere al cantitatii de alimente) care are un impact pe termen lung asupra cresterii in greutate.

Perioada sarbatorilor este caracterizata de faptul ca luam frecvent masa impreuna cu familia si prietenii nostrii si mergem la mai multe petreceri, asa incat suntem in permanenta expusi unor feluri de mancare care mai de care mai prezentabile si in stocuri abundente.

In aceasta perioada apar frecvent cresteri in greutate intre 0,37 – 0,93 kg. Daca ne uitam la aceasta crestere in greutate in sine, ea pare nesemnificativa. Dar studiile arata ca odata deschis apetitul pentru acest consum caloric ridicat, acesta tinde sa se mentina chiar si dupa Anul Nou. Indivizii continua sa cumpere mancare nesanatoasa chiar si in perioada post-sarbatori. Micile cresteri in greutate se mentin, iar ele sunt cele care deschid calea micilor cresteri in greutate repetate de-a lungul intregului an, cresteri in greutate intre 0,5 – 1 kg, care se cumuleaza, ducand apoi la cresteri semnificative in greutate si chiar la obezitate.

Ca sa putem „supravietui” acestei perioade, fara prea mari probleme de greutate, ar fi de dorit ca meniul meselor festive sa cuprinda atat produse traditionale, cat si produse care sa fie in acord cu reguli corecte de nutritie.

Stabilirea meniului poate sa fie un bun prilej de a pune de acord dorintele celor din familie, dar si de a constientiza care sunt beneficiile unei alimentatii mai sanatoase de sarbatori. Apoi, in momentul in care meniul este stabilit, riscul de a cumpara la intamplare produsele care se gasesc in magazin este foarte redus.

Produsele traditionale, cele care au aport mare de calorii, nu pot fi excluse in totalitate din meniu. In acest caz ar fi de preferat sa cumparam cele mai „sanatoase” dintre produsele cu aport caloric mare. Acest produse au costuri mai ridicate si astfel tentatia de a cumpara cantitati mari va scadea.

Este foarte important ca in perioada sarbatorilor sa se mentina cat se poate de mult din „obiceiurile sanatoase” de peste an. Ar fi de preferat sa se mentina activitatea fizica, chiar la nivel moderat.

Trebuie sa tinem seama ca in aceasta perioada se schimba de asemenea si mediul in care mancam. Asa cum am aratat mai sus, avem parte de invitatii din partea prietenilor, mergem la petreceri, ceea ce face ca tentatia de a manca nesanatos sa fie mult mai puternica decat in mod obisnuit.

Studiul lui Phelan et al. (2008) a aratat ca cei care au reusit sa isi mentina greutatea in perioada sarbatorilor si-au facut planuri specifice asupra meniurilor de sarbatori – inainte de inceperea acestora, au folosit tehnici prin care au controlat stimulii din mediu referitor la mancare, si-au impus anumite restrictii de dieta, au mancat micul dejun si au practicat – pe cat a fost posibil in aceasta perioada – exercitii fizice, chiar daca acest lucru a fost dificil.

Surse:
Pope, L., Hanks, A. S., Just, D. R., & Wansink, B. (2014). New year’s res-illusions: food shopping in the new year competes with healthy intentions. PloS one, 9(12), e110561.
Phelan, S., Wing, R. R., Raynor, H. A., Dibello, J., Nedeau, K., & Peng, W. (2008). Holiday weight management by successful weight losers and normal weight individuals. Journal of consulting and clinical psychology, 76(3), 442