Suntem in preajma sarbatorilor de Craciun si Anul Nou.
Toata lumea alearga in stanga si in dreapta dupa cadouri, decoratiuni, ultimele pregatiri pentru mesele festive. Suntem prinsi intr-o lunga lista cu lucruri de bifat pe ultima suta de metri. Dar oare se merita? Ce efect mai pot avea aceste ritualuri calendaristice asupra noastra, in toata aceasta alergatura?
Ritualurile sunt, in general, acele acte simbolice, repetitive, comportamente stereotipale care au loc intr-un anumit cadru temporal si spatial. Ritualurile de familie intaresc sentimentul de apartenenta prin transmitere de credinte si valori si prin crearea unei traditii. Mai multe cercetari au subliniat faptul ca participarea regulata la aceste activitati are efecte pozitive asupra starii de bine a individului.
Beneficiile participarii:
- Sustine afectivitatea pozitiva – mentinuta pana la trei saptamani
- Intareste sentimentul de apartenenta – participarea la aceste ritualuri familiale prezice un nivel mai mare de suport social perceput
- Creste aderenta la valorile familiei
- Dezvolta un climat familial pozitiv.
Sarbatorile de Craciun reprezinta acea perioada din an in care familia se reuneste, momentul acela puternic incarcat emotional in care cei in varsta nu-si mai incap in piele de bucurie la vedere intregii familii reunite.
Dincolo de traditia populara, exista rezultatele cercetarilor stiintifice ce atesta faptul ca implicarea in acest tip de ritualuri este asociata cu o stare de bine generala mai mare a indivizilor.
In 2011, un studiu realizat pe o populatie spaniola a vizat chiar aceasta legatura dintre participarea la ritualurile de Craciun si Anul Nou si starea de bine. Rezultatele nu puteau fi mai graitoare. Persoanele care au participat la aceste ritualuri in familie au prezentat un nivel mai ridicat de satisfactie cu viata, un nivel mai scazut de singuratate si afect negativ, in comparatie cu cei care au participat mai putin sau deloc la aceste ritualuri. Totodata, participarea la aceste ritualuri a corelat cu perceptia unei coeziuni sociale mai mari.
Legat de participarea la ritualuri, importanta este si masa luata in familie in cadrul acestora, nu doar simpla reuniune. In timpul mesei, se creeaza acea atmosfera pozitiva de care am vorbit putin mai sus, membrii familiei incep a povesti diverse amintiri din trecut, care de obicei starnesc amuzamentul celorlalti. Cercetarile arata ca mesele luate in familie, nu doar cele specifice anumitor sarbatori au efecte asupra performantei academice a tinerilor, asupra stimei de sine, simptomelor depresive si consumului de diverse substante, actionand ca un factor protector. In timpul meselor, comunicarea dintre membrii familiei poate deveni simbolica, prin utilizarea de porecle cu o anumita insemnatate si glume pe care doar ei le inteleg, ritualul devenind astfel incarcat afectiv.
Luand in considerare aceste aspecte pozitive ale petrecerii sarbatorilor in familie, nu ne costa nimic sa ne schimbam planurile in aceasta perioada si sa petrecem putin timp acasa, pentru a profita de beneficiile acestui ritual.
Surse:
Eisenberg, M. E., Olson, R. E., Neumark-Sztainer, D., Story, M., & Bearinger, L. H. (2004). Correlations between family meals and psychosocial well-being among adolescents.Archives of pediatrics & adolescent medicine,158(8), 792-796.
Fiese, B. H., Foley, K. P., & Spagnola, M. (2006). Routine and ritual elements in family mealtimes: Contexts for child well‐being and family identity.New directions for child and adolescent development, 2006(111), 67-89.
Paez, D., Bilbao, M. A., Bobowik, M., Campos, M., & Basabe, N. (2011). Merry Christmas and Happy New Year! The impact of Christmas rituals on subjective well-being and family’s emotional climate. Revista de Psicologia Social, 26(3), 373-386.
Leave a Reply