Family-exchanging-presents-at-Christmas

Craciunul e aproape aici si ploua. Simplul fapt ca nu vom avea un Craciun alb ca in povestile cu Mos Craciun pare a scadea deja considerabil din magia specifica. Pe site-urile de socializare vad constant ca oamenii se plang ca nu mai e la fel ca in trecut si cer socoteala unor vinovati imaginari – Unde e zapada si ce s-a intamplat cu spiritul de Craciun?

Aceasta perioada a anului ar trebui sa fie pana la urma cea mai frumoasa! Liniste, acasa, familie, beculete, zambete, semineu, prieteni si multe, multe cadouri. E oare totul pierdut? Te asigur ca nu, insa emotiile pozitive nu vin mereu impachetate frumos si simplu gata pentru a fi simtite. Uneori trebuie sa depunem un efort, sa decidem ca le dorim, iar asta nu le va face mai putin valoroase.

Desi studiile ce se adreseaza acestei perioade abordeaza de multe ori aspecte ce tin de efectele negative ca distresul resimtit de pregatiri si cheltuieli si chiar depresie ( mai ales in cazul oamenilor singuri), exista si studii care trateaza partea plina a paharului.

Un studiu efectuat in 2002,What makes for a Merry Christmas? publicat in Journal of Happiness Studies a investigat care dintre activitatile specifice Craciunului ne fac mai fericiti si care nu. Acestea sunt:

1. Timpul cu familia

2. Activitati religioase

3. Activitati ce tin de traditie

4. Cheltuieli pentru cadouri

5. Primirea cadourilor

6. Ajutorul acordat altora

7. Consumul de mancare si bautura.

Rezultatele arata ca atunci cand ne concentram atentia pe consumerism si pe cadouri –atat daruirea lor, cat si primirea lor, nivelul de satisfactie si stare de bine resimtite sunt semnificativ mai scazute decat atunci cand ne concentram pe timpul petrecut cu familia si prietenii si activitati religioase. Mai exact, deloc surprinzator, lucrurile materiale si banii nu ne vor implini niciodata la fel ca timpul petrecut cu cei dragi si cel dedicat spiritualitatii. Mai ales de Craciun.

Care sunt cateva lucruri specifice pe care le poti face deci pentru a petrece intr-adevar cea mai frumoasa perioada din an? Acestea sunt doar cateva exemple sprijinite de literatura de specialitate:

1. De data aceasta e despre ceilalti
Asa cum am mentionat mai sus, ar fi bine sa folosesti timpul liber din vacanta pentru a fi aproape de ceilalti. Viziteaza-ti rudele, chiar daca poate ai vrea mai mult sa te uiti toata ziua la filme. Iesi cu prietenii vechi, pe care nu i-ai vazut de ani. Acum toata lumea e acasa si nu te costa nimic sa dai un telefon chiar daca tu ai initiat intalnirea si ultima data. Si desigur… intampina-i cu colinde!

2. Ia in serios decoratiunile de Craciun
Ce ne face sa ne simtim mai Christmassy decat aparent pateticele decoratii ? Pe langa faptul ca e un mod minunat de a-ti petrece timpul cu familia si a colabora pentru cele mai frumoase decoratiuni, ceea ce aduce un plus de intimitate si comuniune, un studiu sugereaza ca oamenii care sarbatoresc Craciunul au o stare de bine mai crescuta intr-o ambianta specifica sarbatorii decat cei care nu se afla intr-un astfel de decor. Se pare ca decoratiunile au insa un efect invers pentru cei ale caror religii nu includ sarbatorirea Craciunului. Un alt avantaj dat de acest studiu este faptul ca cei care isi decoreaza casa sunt perceputi ca fiind si mai sociabili si integrati in comunitate.

3. “Aprindeti simturile”
Tot simtul comun si indeosebi stiinta ne spun ca muzica si mirosurile specifice perioadei ne pot da o stare de bine semnificativ crescuta. Mama vrea sa asculte colinde? Ei bine asculta-le si tu. Cu o cana imbietoare de ceai fierbinte cu scortisoara. Conform acestui studiu tot muzica si parfumurile specifice din magazine interfereaza facandu-ne sa ne simtim bine si crescand probabilitatea de a le vizita. Aceasta nu inseamna insa sa tai un brad pentru a simti miros de brad…lumea moderna vine cu inlocuitori cat se poate de similari pentru aceasta: lumanari perfumate, odorizante de camera etc.

3. Daruieste, dar ai grija ce. Si cui.
Probabil stii deja ca exista numeroase studii care atesta ca atunci cand daruim devenim noi insine mai fericiti. Craciunul este despre a darui. O alta activitate frumoasa care te va face mai fericit si te va aduce mai aproape de familie este sa hotarati impreuna la ce obiecte puteti renunta, apoi sa le categorizati in functie de ce persoane ar putea sa le primeasca. O vizita generoasa la orfelinat sau la cateva familii nevoiase nu ii va face doar pe ei fericiti, ci si pe tine. In plus, te vei simti mult mai recunoscator pentru ce ai. Un alt sfat extras din acest studiu este sa nu daruiesti bani. Stiu ca e greu sa gasesti mereu cadoul potrivit, dar tocmai efortul depus va trimite mesajul potrivit: iti pasa intr-atat incat sa investesti timp pentru oameni dragi.

4. Lasa deoparte restrictiile ce tin de dieta
Craciunul e si despre prajituri, sarmalute, friptura. Faptul ca iti impui sa te abtii de la ele chiar daca ti le doresti va avea un efect invers de cele mai multe ori: vei dori sa le gusti si mai mult, iar asta iti va crea o stare de disconfort si te va distrage de la ce conteaza cu adevarat. In plus, este posibil sa apara efectul de binge eating, care se refera la mancatul unei cantitati foarte mare de mancare in urma unei perioade de abtinere, mai ales pentru cei care au trasaturi de impulsivitate. Nu esti chiar in apele tale? Cred ca e timpul sa desfaci ciocolata primita.

Sper ca la finalul acestui articol te simti mai motivat/a sa faci bradul si prajituri chiar si in lipsa ninsorii.

Craciun fericit tuturor!