Life coaching-ul se adreseaza problemelor de viata ale clientilor. Dar putem spune ca acelasi lucru il face si consilierea sau mentoratul. Insa consilierea tinde sa se concentreze pe a ajuta clientii sa isi recastige functionalitatea in viata lor, iar mentoratul implica ca o persoana cu experinta intr-un anumit domeniu sa ajute o persoana cu mai putina experienta in a face o schimbare semnificativa in cunostintele, munca sau modul sau de a gandi. In schimb, life coaching-ul se adreseaza modalitatilor de a imbunatati semnificativ starea de bine a clientilor in asa fel incat acestia sa isi poata atinge telurile. Asadar, scopul life coaching-ului este de „a sutine schimbari cognitive, emotionale si comportamentale care sa faciliteze atingera scopurilor personale si imbunatatirea performantelor si a starii de bine a clientilor” (Douglas & McCauley,1999).
Life coaching-ul se adreseaza adeseori unor probleme precum echilibrarea timpului de lucru cu cel personal, ajutor pentru a face fata situatiilor stesante, administrarea finantelor, imbunatatirea relatiilor, dezvoltarea unei vieti implinite si gasirea unui sens personal in viata. Uneori life coach-ul poate ajuta clientii in tranzitia acestora catre o noua cariera sau in etape majore de viata, ajutand clientii sa isi gaseasca scopuri personale.
Faptul ca problemele carora li se adreseaza life coaching-ul par comune a dus la aparitia unei explozii de life coachi care promit ca rezolvarea problemelor pe care le are o persoana se poate face prin diferite „ritualuri”, „invocari” sau alte modalitati. Clientii care apeleaza la un life coach este recomandat sa fie familiarizati cu abordarea pe care acesta o practica. Abordarea bazata pe dovezi stiintifice se refera la folosirea constienta a tuturor cunostintelor actuale despre luarea deciziilor, modul in care trebuie facuta abordarea clientului si modul in care sunt construite si predate clientului programele de training (Sackett, Haynes, Guyatt, & Tugwell, 1996).
Life coaching-ul in abordarea bazata pe dovezi stiintifice are legaturi clare cu patru dintre abordarile psihologice teoretice traditionale. Prima dintre ele este legatura cu abordarea cognitiv comportamentala. La fel ca in aceasta, in life-coaching se pune accentul pe relatia explicita care exista intre situatii de viata, ginduri, emotii si comportamente. Cea de a doua este focalizarea pe gasirea solutiilor. In life coaching atentia este indrumata spre scopurile clientului si spre resursele, punctele forte si abilitatile clientului de a atinge aceste scopuri. A treia abordare este abordarea centrata pe persoana. Aceasta abordare este cea care pune in centrul demersului de life coaching valorile traditionale umaniste. Ultima dintre aceste abordari face referire la psihologia pozitiva, are legatura cu demersul acesteia de a intelege modul in care o viata este „bine traita” si foloseste o abordare sistematica a modului in care se poate trai astfel.
Un life coach care are o abordare bazata pe dovezi stiintifice va folosi in lucrul cu clientul concepte coerente si relevante din psihologia dezvoltarii si va avea notiuni despre educatia adultilor. Aceste cunostinte ii sunt necesare pentru a putea accesa, evalua si adapta informatii pentru a intelege si intampina cel mai bine nevoile clientului.
Ce face, de fapt, un life coach?
Rolul principal pe care il are este acela de a ajuta clientul sa isi clarifice scopurile personale si sa exploreze modalitatile prin care poate sa le atinga. Practic, life coach-ul faciliteaza schimbarea de care clientul are nevoie, clientul fiind cel care va actiona spre indeplinirea scopurilor sale. Life coach-ul faciliteaza aceasta schimbare prin procesul de a-i pune clientului intrebari directe personale si, de multe ori, provocatoare. Rolul acestor intrebari este de a pune clientul sa isi priveasca problemele dintr-o noua perspectiva, alta decat cea personala, iar acest lucru face mai usoara gasirea raspunsurilor pe care le cauta.
Atunci cand abordeaza un client, life coach-ul porneste de la unele asumptii. Life coaching-ul nu se adreseaza persoanelor cu probleme de sanatate mentala, astfel incat asumptia principala a demersului de life coaching este aceea ca clientul care se adreseaza unui life coach este o persoana sanatoasa din punct de vedere mental. Este clar ca scopul life coaching-ului nu se adreseasa tratarii sau vindecarii psihopatologiilor.
Clientul este vazut ca detinatorul unul considerabil potential, iar schimbarea este posibila tocmai datorita acestui potential. In plus, daca exista vointa clientului de a munci pentru schimbarea pe care o doreste, acesta schimbare – calauzita de life coach – poate sa apara intr-o perioada scurta de timp.
Totusi, abordarile de alt fel decat cele bazate pe dovezi stiintifice par sa aiba in continuare succes. Acest lucru se intampla deoarece, in prezent, din punct de vedere al practicii, in life coaching nu exista inca ghiduri de training sau standarde care sa impuna o anumita calitate a serviciilor de life coaching si o abordare bazata pe dovezi stiintifice. De asemenea lipseste reglementarea corecta a profesiei de life coach, ceea ce face ca aproape oricine sa poata profesa in acest domeniu, chiar daca nu are un minim de cunostinte necesare.
Life coaching-ul bazat pe o abordare stiintica practicat de life coachi bine instruiti care lucreaza dupa un model bine documentat are un potential urias de a contribui la binele individual al clientului si/sau al comunitatii. Este nevoie de mai multi specialisti de acest fel, care sa ofere servicii de life coaching si sa facilitaze astfel schimbari pozitive in societate.
Surse:
Cox, E., Bachkirova, T., & Clutterbuck, D. A. (Eds.). (2014). The complete handbook of coaching. Sage.
Leave a Reply