Businesswoman presenting

In sport antrenorii sunt cei care isi imping atletii de la spate, ii incurajeaza sa mearga mai departe in goana lor spre succes si ii ajuta sa depaseasca obstacole. Ei sunt cei care le arata la ce mai au de lucrat, cum sa-si foloseasca atuurile si cum sa-si invinga competitorii.

In acelasi fel, antreprenorii, oamenii de afaceri si cei care lucreaza pentru acestia au deseori nevoie de un imbold pentru a deveni cea mai buna versiune a lor, crescand odata cu organizatia din care fac parte. Astfel a aparut business coaching-ul.

In prezent se estimeaza ca in jur de 75% din companiile lumii apeleaza la servicii de business coaching si 88% din firmele vest-europene.

Business coaching-ul este o ramura, dar totusi un concept diferit de consultanta, desi deseori acesti doi termeni sunt confundati. In timp ce consultantii identifica problemele unei afaceri si incearca sa le rezolve, un business coach ajuta antreprenorul sau angajatul sa isi identifice si sa le rezolve singur, astfel incat pe viitor, in eventualitatea unor situatii asemanatoare acesta va sti cum sa le faca fata.

Rolul acestui domeniu foarte actual este deci de a oferi ghidare, incurajare pentru strategii concrete de dezvoltare individuala, dar mai ales a companiilor in sine prin cresterea vanzarilor, cifrei de afaceri, notorietatii etc. Intreprinderile mici si mari apeleaza la aceste servicii din ce in ce mai mult, studiile aratand ca training-ul de calitate impreuna cu coaching-ul cresc productivitatea angajatior cu pana la 86%, spre deosebire de folosirea exclusiva a training-urilor, care duc la un procent de doar 23% in cresterea productivitatii.

Primul pas este initierea si crearea unei colaborari care se oficializeaza cu un contract cu obiective, termene si conditii. Al doilea pas este realizarea unei diagnoze a firmei. Mai precis, coach-ul impreuna cu beneficiarul identifica un set de probleme care necesita a fi rezolvate pentru cresterea generala a performantei. Se realizeaza apoi planuri pentru adresarea acestor dificultati, se propun solutii si investitiile legate de resurse financiare, efort cognitiv, resurse de timp.

O greseala frecventa a beneficiarilor este de a presupune ca schimbarile se petrec foarte repede, insa se estimeaza ca acestea apar dupa 4-5 luni de intalniri saptamanale. Aceste sedinte pot fi individuale sau de grup si pot dura de la 30 de minute la 3-4 ore, trendul cel mai frecvent fiind de o ora.

La fel ca un infant, orice antreprenor are nevoie de ajutor pana va invata sa mearga corect pe propriile picioare. Un coach bun te indruma spre atingerea exelentei intr-un timp mult mai scurt decat in lipsa lui, iti stimuleaza mentalitatea de invingator si te ajuta sa-ti realizezi obiective concrete prin centrarea pe rezultatele din prezent si viitor. Astfel, se pun in functiune planuri generale, planuri de crestere a vanzarilor, planuri de dezvoltare a marketing-ului, financiare si chiar de imbunatatire a coeziunii echipelor.

Prin diferite tehnici si strategii specifice, business coaching-ul poate deveni o mana cereasca pentru orice afacere. Motivatia, implicarea si dorinta de performanta a angajatilor va transcede ideatia financiara si va conduce la o productivitate crescuta si concomitent, la un profit pe masura.

Bibliografie:
Societatea Romana de Coaching. Ghid rapid de business coaching.
Leedham, M. (2005). The coaching scorecard: A holistic approach to evaluating the benefits of business coaching. The Journal of Evidence Based Coaching and Mentoring, 3(2), 30-44.
https://www.youtube.com/watch?v=26q60COLSO8