1

Career coaching-ul are loc in numeroase contexte si stagii ale vietii. Liceul, facultatea si universitatiile ofera servicii legate de consilierea in cariera, incluzand evaluare si orientare.

Oamenii ajung la career coach din diverse motive: si-au pierdut locul de munca, nu stiu ce domeniu li s-ar potrivi, nu le place locul curent de munca, vor sa isi deschida propria afacere sau vor sa se reorienteze.

Managementul carierei este un proces in care se implica toti cei care lucreaza, fie ca sunt sau nu constienti de acest lucru. Un coach in domeniul carierei ofera avantajul introspectiei, informatiilor si al actiunilor planificate pentru a atinge scopuri precum alegerea carierei, ascensiunea profesionala intr-un job sau intr-o organizatie, tranzitia de la un loc de munca la altul, gasirea unui loc de munca dupa pierderea jobului sau incheierea carierei.

Succesul procesului de coaching in acest domeniu depinde de mai multi factori, cum ar fi: compatibilitatea dintre situatia privind cariera pe care un client o are si scopurile sale, personalitatea si stilurile preferate de client si abilitatile coach-ului.

Introspectia sau reflectarea cu privire la propria persoana se face printr-un proces de dialog, cercetare, interpretare, reorganizare si evaluare, procesele clasice ale consilierii. Informarea si educarea este rezultatul career coaching-ului deoarece coach-ul aduce cunostinte despre diferite medii de munca, procese si stiluri pe care un client s-ar putea sa nu le aiba. Career coaching-ul este tipul de coaching cel mai focalizat pe rezultat deoarece scopul ultim al acestuia este gasirea unui loc de munca.

Procesele standard ale career coaching-ului sunt urmatoarele:

  • Contractarea – vazut ca un acord intre coach si client privind scopul relatiei de coaching, metodele pe care le vor folosi sa ajunga in acel punct, precum si rolurile pe care le are fiecare
  • Evaluarea – aici se merge in profunzime, evaluand si explorand cariera, ce anume le-a placut si ce nu le-a placut clientilor la ultimul loc de munca, care sunt abilitatile si punctele lor forte in comparatie cu cerintele fostului loc de munca
  • Planificarea actiunii – aici se stabilesc comportamentele si pasii prin care clientul va ajunge la scop
  • Cercetarea pietei – clientul colecteaza informatiile necesare, ceea ce il intereseaza despre un anumit domeniu si despre ce ar vrea sa stie mai multe; in acest stagiu clientul decide in ce domenii ar vrea sa profeseze
  • Decizia – daca stadiul precedent a fost mai mult pentru curiozitate si informare, in acest stadiu clientul aplica la joburile de interes, un scop ultim al acestui stadiu fiind primirea unei oferte de munca
  • Entry-plan – atunci cand clientul este pregatit sa accepte o noua pozitie, coach-ul il va ajuta sa anticipeze noile roluri, reguli si responsabilitati si il va invata cum sa le gestioneze
  • Incheierea colaborarii – incheierea colaborarii cu coach-ul, nu inainte ca acesta din urma sa invete clientul sa priveasca obiectiv si corect asupra carierei, sa ii normalizeze posibilele schimbari prin care va trece la noul loc de munca si sa il invete sa participe activ in cadrul acestuia.

In acest domeniu al career coaching-ului pot fi intampinate si anumite dificultati, cele mai comune fiind caracteristicile intrapsihice ale clientului, rabdarea acestuia (procesul poate fi unul de durata), dificultati de relationare cu clientul ori constrangeri culturare sau socioeconomice (de exemplu atunci cand un client are nevoie urgenta de un loc de munca indiferent de abilitatile si competentele lui).

In concluzie, career coach-ii sunt vazuti ca niste „consilieri ai investitiei” in viata noastra profesionala. Este tipul de coaching care are rezultate clare si masurabile cu un parcurs destul de clar si usor de implementat.