happy-couple-romance-1366x768

Ati observat vreodata ca alaturi de anumite persoane interactiunea pare mult mai usoara, naturala, ati putea spune ca sunteti pe aceeasi lungime de unda si aveti senzatia ca va cunoasteti de o viata?

Se pare ca aceasta potrivire exista indiferent ca este vorba de partenerul de viata sau prietenul cel mai bun! Dar ce anume ne face sa consideram acest lucru?

Cercetatoarea Helen Fisher, a cercetat intens fundamentul biologic al tipurilor de personalitate, concluzionand ca exista patru tipuri generale de personalitate. Fiecare dintre acestea sunt caracterizate de un nivel mai crescut al unor substante specifice: hormoni sau neurotransmitatori. Se pare ca acestea ne predispun sa avem un anumit tipar in plan mental si comportamental. Mai mult, atat barbatii cat si femeile, tind sa fie atrasi de anumite trasaturi de personalitate ale celuilalt, care sunt influentate de aceste substante.

Fiecare dintre noi reprezinta o combinatie unica a acestora. Avem un amestec din toate cele patru, dar un anumit tip este preponderent.

Pe scurt dorim sa va prezentam cele patru tipuri de personalitate si compatibilitatile dintre ele.

EXPLORATORUL“Soarbe licoarea vietii pana la ultima picatura”

Exploratorii sunt caracterizati de un nivel mai ridicat al dopaminei. Acest lucru ii predispune pe acestia sa caute senzatii tari, sa isi asume riscuri mari pentru interesele lor. Manifesta intr-o masura mai mare curiozitate, tanjind dupa noutate si plictisindu-se usor daca nu sunt implicati in ceva care sa ii atraga. Au tendinta de a fi energici, spontani, adesea repeziti, i-am putea recunoaste din planuri facute pe ultima suta de metri.

In general, au un caracter impulsiv si lipsit de inhibitii (nonconformisti), un psihic flexibil si adaptabil. Din cele patru tipuri de personalitati, Exploratorii au cele mai putine prejudecati, sunt cei mai optimisti si cei mai entuziasti. Se afla intr-o permanenta cautare a aventurii la nivelul intelectului si al simturilor.

CONSTRUCTORUL“Stalpul societatii”

Acest tip de personalitate este particularizat de serotonina. Persoanele care au un nivel ridicat al acesteia au o predispozitie spre a urma reguli, a planifica, a functiona dupa orar, orientate spre respectarea autoritatii. Pentru acestia datoria, respectul si conduita morala sunt aspecte importante. Tind sa fie organizati, precisi, precauti, metodici, atenti la detalii, constiinciosi, care nu se plictisesc si care au rabdare. Cine nu are acei prieteni care tin minte intotdeauna zilele de nastere si care iubesc petrecerile de sarbatori si pentru care traditiile sunt o adevarata cinste?

CONDUCATORUL“Tot mai sus, catre stele”

Conducatorii sunt specifici unui nivel ridicat al testosteronului. Sunt acele persoane care in general, sunt mai directe, calculate si hotarate. Acestia sunt atrasi de a crea si analiza sisteme bazate pe reguli (inginerie, matematica, muzica) cu inclinatii spre abilitati de perceptie vizuo-spatiala. In ciuda faptului ca au mai putine interese, acest lucru este compensat de urmarirea acestora in profunzime, analizand in detaliu. Atunci cand isi urmaresc un tel le place competivitatea si sunt persoane increzatoare, mai putin orientate catre ceilalti, insa saritoare in ajutorul celui aflat la nevoie.

NEGOCIATORUL – “Regele – Filozof”

Acestia sunt caracterizati de estrogen. Se pare ca estrogenul are legatura cu abilitatile unei gandiri de ansamblu, abstracte, gandesc lucruri care nu pot fi decat imaginate, sunt creativi si flexibili in gandire, putand manevra idei contradictorii in acelasi timp. Deciziile pe care le iau sunt deseori bazate pe intuitie. De cele mai multe ori, au un dar al conversatiei, stiu mereu ce sa spuna si gasesc rapid cuvintele potrivite. In ceea ce priveste relatiile cu ceilalti, cauta relatii autentice, implicate, profunde. Au o tendinta de a mentine intelegerea cu ceilalti, de a fi agreabili si de a nu isca conflicte si diferente de statut. Sunt foarte constienti de intreaga lume, impulsivi spre a contribui la o societate mai buna.

Ce este interesant din toate acestea este faptul ca aceste tipuri de personalitate sunt atrase intre ele, intr-o mai mare sau mai mica masura, anume:

Explorarator + Explorator. Mai exact, un Explorator va fi atras mai mult de cineva alaturi de care isi poate exprima momentele de revelatie intelectuala si care ii manifesta un interes si curiozitate autentica vizavi de acestea.

Constructor + Constructor. De asemenea, Constructorii se prefera reciproc, dorindu-si parteneri care sa tina la fel de mult precum ei si sa respecte planurile celuilalt. Pentru un Constructor sunt sanse mai mari ca el sa se supere atunci cand ii dai peste cap planificarile pentru vineri seara cu iesiri la munte spontane.

Conducator + Negociator. In schimb, se pare ca un Negociator va prefera un Conducator si viceversa; Negociatorii au nevoie de cineva care sa-i aduca cu picioarele pe Pamant, iar Conducatorii, la randul lor au nevoie de prospetimea unei plimbari deasupra norilor, pe care le-o poate oferi un Negociator.

La ce ne ajuta?

Sa pornim de la urmatorul exemplu: Lui Mihai ii plac la nebunie excursiile de pe o zi pe alta, lucru ce sugereaza ca este un Explorator, pe cand, Mariei ii plac excursiile din timp, planificate in detaliu, aspect ce indica un Constructor. In astfel de situatii tipice si des intalnite ne putem regasi si noi.  A sti ce tip de personalitate ai tu, cat si partenerul tau, nu-ti poate aduce decat beneficii. De ce?

In primul rand, te cunosti si iti intelegi propria persoana cu dorintele si nevoile ei; in al doilea rand, detii un sens care te ajuta sa-ti intelegi mai bine perechea, intelegand ca uneori anumite lucruri reprezinta pentru el o nevoie, chiar daca noua ni s-ar parea absurditati; iar in al treilea rand, intelegandu-va reciproc, va ajutati pe voi ca si cuplu.

Revenim la exemplul de mai sus, imaginati-va cum ati putea reactiona la situatii asemanatoare avand in vedere ca acum va cunoasteti trasaturile principale. In acest mod contribuiti la armonia propriului sine si de cuplu.

Perspectiva biologica e doar una din perspectivele legate de relatia de cuplu. E important sa tinem cont de ea, atunci cand ne dorim o relatie mai buna de cuplu si cand cerem partenerului sa faca anumite schimbari pentru aceasta.