Smoking

Tutunul a fost prezent in vietile noastre de sute de ani, insa odata cu revolutia industriala tigarile au devenit cel mai vandut produs din lume.

Desi ne face poate sa aratam mai atragatori, sa reflectam mai bine, sa ne relaxam sau sa conversam mai repede si mai usor, este un lucru bine stiut faptul ca pe langa aceste mici si usor de inlocuit avantaje, fumatul este un obicei costisitor din toate punctele de vedere. Pe langa economiile noastre care ar putea sa fie mult mai bine gestionate, tigarile ne costa sanatatea. Mai exact, in America se estimeaza ca mor in jur de 480 000 de oameni pe an datorita bolilor asociate cu fumatul, adica mai multi decat toti soldatii din razboaiele ce au avut loc de-a lungul timpului. In lume, in jur de 5 milioane de persoane pe an mor din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare sau alte boli generate de tutun. Ca sa nu mai vorbim despre toate celelalte efecte nocive ca infertilitatea, pierderea vederii, afectarea vietii sexuale, piele si dantura cu un aspect neplacut, luare in greutate, lipsa rezistentei fizice, respiratia urat-mirositoare.

Ai deci destule motive sa renunti. De fapt, stiai si tu toate aceste informatii, iar pachetul te avertizeaza mereu, repetitiv, insistent: “Fumatul dauneaza grav sanatatii!! / Fumatul poate sa ucida!!”. Poate ca ai auzit diferite metode si sugestii despre cum ar trebui sa te lasi de fumat. Noi iti prezentam o abordare psihologica, din perspectiva teoretica a Modelului Transteoretic. Acesta a fost dezvoltata de-a lungul a zeci de ani de cercetari care arata ca schimbarile de comportament se intampla nu subit, ci de-a lungul unui continuum, fiind bazat pe 5 stadii de schimbare, pentru fiecare fiind specifice anumite principii si procese.

Stadiul 1:
Acesta este stadiul in care nu te gandesti la a renunta. Poate te-ai obisnuit asa, iti place comportamentul in sine si te simti bine atunci cand fumezi, negandindu-te prea mult la consecinte. Oamenii din acest stagiu vor avea probabil o atitudine defensiva atunci cand li se propune schimbarea, iar din pacate nu se prea poate face nimic pana ce nu exista macar intentia. Daca te regasesti in acest stadiu iti propun sa reflectezi putin la urmatorul lucru descoperit de oamenii de stiinta: “Fumatul scade durata vietii unui fumator cu in jur de 10 ani fata de cea a unui nefumator.”

Stadiul 2:
In aceasta faza oamenii considera renuntarea la fumat intr-un viitor apropiat (pana la 6 luni), insa nu sunt inca pregatiti. Poate ca ai devenit constient de consecintele nocive ale acestui obicei, insa te gandesti ca cel mai propice moment este in noul an si identifici si reidentifici posbile obstacole prezente. Daca te regasesti in aceasta ipostaza, iti recomand sa le spui familiei si prietenilor despre intentia ta, deoarece aceasta marturisire functioneaza in doua moduri: pe de-o parte vei primi suport, iar pe de alta parte presiunea sociala sa faci ceea ce ai spus ca vei face te va impinge putin de la spate sa actionezi.

Stadiul 3:
In aceasta faza cantaresti serios avantajele si dezavantajele renuntatului la fumat, te informezi despre cum ar fi cel mai bine sa faci acest lucru, ce functioneaza si ce nu functioneaza conform celorlalti care au reusit etc. Ai putea sa incepi prin a fuma din ce in ce mai putine tigari pe zi, iar ideal ar fi sa iti setezi o data, o zi exacta in care iti propui sa renunti de tot si sa te pregatesti cu toate resursele informationale, psihice si fizice necesare sa faci fata. Documenteaza-te si fii constient ca nu va fi un proces simplu, ca vor exista cateva reactii adverse la inceput si ca totusi, cu o motivatie puternica poti sa o duci la capat!

Stadiul 4:
It’s on. Deja a trecut o zi si nu ai fumat nicio tigara. Tentatia e foarte mare, mai ales cand la serviciu/facultate se da pauza si toti ies sa fumeze.

– Activitatea fizica moderata si zilnica va scadea nevoia de a fuma.
– Ofera-ti recompense imediate si constante atunci cand simti ca tocmai ai scapat de o tentatie foarte mare cu brio.
– Exista tratamente speciale cu plasturi sau guma care inlocuiesc nicotina
– Arunca tot ce tine de tigari: scrumiere, brichete, pachete.
– Incearca sa eviti alcoolul si cafeaua. Stii ca fac o pereche grozava cu tutunul.
– Apeleaza constant la suportul emotional al celor din jur. Este foarte important acest ajutor in primele 6 luni!
– Inlocuieste eliberarea stresului prin alte metode cum ar fi meditatia sau training-ul autogen.
– Incearca pe cat posibil sa eviti aceste stari care te vor predispune la a-ti cumpara un pachet: Hungry, Angry, Lonely, Tired (HALT).
– Mananca cat mai multe legume si fructe!

Stadiul 5:
Stadiul fara de care toate eforturile de mai sus nu au niciun sens. In primele luni vor exista nenumarate ocazii sa-ti incalci pactul cu tine insuti. Incearca sa anticipezi si sa eviti aceste tentatii, sa nu iesi cu prieteni care fumeaza sau care respecta nevoia ta de a nu fi inconjurat o perioada de tigari. Invata alte modalitati de a combate stresul, plictiseala sau presiunea sociala. Este posibil sa se mai strecoare cate o tigara ocazionala in viata ta insa vinovatia si sentimentul de a avea in sfarsit un trup mai sanatos iti vor readuce motivatia de a continua inapoi…speram!

Surse:
http://brainblogger.com/2009/01/25/smoking-behavior-and-the-transtheoretical-model-of-the-stages-of-change/
http://www.cpe.vt.edu/gttc/presentations/8eStagesofChange.pdf
http://sphweb.bumc.bu.edu/otlt/MPH-Modules/SB/SB721-Models/SB721-Models6.html